پالس اکسیمتر چیست؟

اگر روزی کارتان به بیمارستان خورده باشد و خدای ناکرده خودتان یا همراهتان بستری شده باشید حتما دیده اید که یک دستگاه مثل گیره ی رخت به دست بیمار وصل شده است ، ما در این پست سعی بر این داریم که عملکرد این دستگاه به ظاهر ساده و به غایت مهم را توضیح دهیم تا بتوانیم دید خوبی نسبت به این دستگاه و عملکرد آن داشته باشیم با این رویکرد شما را به خواندن مقاله‌ی ۱۵ دقیقه ای و خواندنی پالس اکسی متر چیست و چگونه کار می کند؟ دعوت می کنم.

پالس اکسیمتر چیست؟

پالس اکسیمتر در واقع به یک آزمایش گفته می‌شود که بدون درد و غیرتهاجمی بوده و علاوه بر اندازه گیری میزان اکسیژن موجود در خون، افراد می تواند میزان اشباع اکسیژن را نیز در بدن اندازه بگیرند. ضمنا این آزمایش می‌تواند تغییرات بسیار کوچک را در قسمتهای دورتر از قلب، مانند بازوها و پاها را تشخیص دهد.

این وسیله اندازه زیاد بزرگی ندارد و به قسمتی از بدن مانند لاله گوش یا پا متصل شده و از این طریق کار خود را انجام می دهد. البته بیشتر برای استفاده از این وسیله آن را بر سر انگشتان قرار میدهند. در اکثر بیمارستان ها و مراکز مراقبت‌های ویژه این وسیله وجود دارد و برخی از پزشکان نیز در مطب خود از آن استفاده می نمایند. پالس اکسیمتر در فروشگاه آنلاین دیجی پزشکی  با قیمت مناسب موجود می باشد. برای خرید انواع پالس اکسیمتر با شرکت دیجی پزشکی تماس بگیرید.

هدف از استفاده پالس اکسیمتر چیست؟

هدف اصلی از انجام آزمایش پالس اکسیمتر این است که مشخص شود قلب شما چه میزان اکسیژن در بدنتان وارد می کند. هنگامی که فردی به بیمارستان مراجعه میکند و میزان اکسیژن خونش در نظارت بر سلامتی و تاثیرگذار باشد، حتما از دستگاه پالس اکسیمتر استفاده میکنند. برای سایر بیماریها از قبیل کم خونی، ذات الریه، آسم، بیماری های انسداد مزمن ریوی، سرطان ریه یا حمله ها و نارسایی های قلبی و نقایص مادرزادی مربوط به قلب، حتماً از دستگاه پالس اکسیمتر استفاده میشود.

 

پالس اکسي متر وسیله‌ای است جهت اندازه‌گیری نرخ و ميزان اکسيژن در هر ضربان شريان هاي خونيو با كمك آن مي توان ميزان درصد اشباع اكسيژن خون سرخرگ انسان را اندازه گيري كرد.

واژه پالس اکسی متر از سه کلمه تشکلیل شده است.
Pulse :  ضربان قلب
oxi: اکسیژن
meter: اندازه گیری پالس اکسي متر.

در حقيقت اين دستگاه، ميزان اکسيژن را به‌عنوان درصدي از مولکول هاي هموگلوبين که با اکسيژن آمیخته‌شده‌اند نسبت به‌ کل ميزان مولکول هاي هموگلوبين اندازه‌گیری می‌کند. همچنين اکثر دستگاه‌های پالس اکسي متري نرخ ضربان قلبي ‏‎(Heart Rate)‎‏ را نيز نمايش می‌دهند.‏

پالس اکسی متر در سال 1970 براي اولين بار ساخته شد كه بعدها به صورت كاملتري در آمد در مدلهاي پيشرفته تر اين دستگاه علاوه بر ميزان درصد اشباع اكسيژن خون مي توان سيگنال EGG بيمار و همچنين منحني پالس اكسيمتري را كه مشابه با منحني فشارخون انسان است نشان داد. امروزه اين دستگاه در كليه اطاقهاي عمل و بخشهاي مراقبتهاي ويژه كليه كشورهاي جهان بر طور روزمره استفاده مي شود و يكي از بهترين عوامل در كاهش مرگ و مير در حين بيهوشي و آندوسكوپي و …… مي باشد.

دستگاه پالس اكسيمتر در دو نوع تهاجمي و غيرتهاجمي وجود دارد در نوع تهاجمي آن بايستي خون از بدن انسان گرفته شود و سپس با آزمايشاتي بر روي آن ميزان درصد اشباع آن تعيين مي شود. در نوع غير تهاجمي آن نياز برگرفتن خون از بدن نيست بلكه با اتصال يك ترانسديوسر (پروب) بر بدن مي تواند ميزان درصد اشباع اكسيژن خون را اندازه گرفت. در اين نوع سيستم كه بحث اصلي ما را تشكيل مي دهد.

اصول عمليات آن بر اساس تابش نور قرمز و مادون قرمز بر روي انگشت از يك طرف و آشكارسازي شدت نور منتقل شده در طرف ديگر انگشت مي باشد. چون شدت نور تبايده شده بر انگشت در حين عبور از آن بر دليل وجود بافتهاي مختلف در مسير آن از قبيل خون،‌ماهيچه و استخوان و …. تغيير مي كند اين تغييرات در شدت نور توسط سيستم محاسبه شده و با روابط رياضي خاصي بر همراه ضرائب مربوط به آن مقدار درصد اكسيژن خون تعيين مي گردد.

پديده جذب با توجه بر عواملي از جمله وجود هموگلوبين در پوسته نازك گلبول قرمز پديد مي آيد همچنين وجود اختلاف ميان طيف نوري كه Hb , Hbo۲ جذب مي كنند اساس درصد اندازه گيري اشباع اكسيژن خون با استفاده از دو نورقرمز و مادون قرمز می باشد. براي آشنايي با سيستم اندازه گيري اكسيژن اشباع شده خون ابتدا بر توضيحاتي دربارة هموگلوبين ، درصد اشباع اكسيژن و …. مي پردازيم.

فیزیولوژی

هموگلوبين پروتئيني است که در سلول هاي قرمز خون يافت می‌شود. هنگامي که اکسيژن وارد خون می‌شود،  توسط هموگلوبين (چسبيده به هموگلوبين) به تمام نقاط بدن منتقل مي‌شود. هموگلوبيني که اکسيژن به آن چسبيده باشد را «اکسي هموگلوبين» می‌نامند. ‏

نحوه کارکرد پالس اکسی متر

پروب پالس اکسی متر شامل دو بخش است‎‏:‏

2 عدد LED‏ با توان پائين‏‎‏ ‏‎, نور مادون‌قرمز ‏‎(Infra Red)‎‏ با طول‌موج 940 نانومتر و نور قرمز ‏‎(Red)‎‏ با طول‌موج 660 نانومتر و يک آشکارساز نوري ‏‎(Photodetector)‎ ‎
نور مادون‌ قرمز و نور قرمز به‌ تناوب توسط بافت هاي بدن ساطع می‌شوند به‌ عنوان‌مثال از انگشت، پا، لاله گوش، بيني و…). وقتي که نوري از بافت عبور می‌کند، مقداري از آن توسط بافت جذب می‌شود. مقدار نور جذب‌شده در هر زمان که پالس هاي خوني از حس‌گر می‌گذرد (ضربان قلبي) دچار تغييرات می‌شود. نور به‌طور متفاوتي توسط هموگلوبين و اکسي هموگلوبين جذب می‌شود. شدت نور مادون‌قرمز و نور قرمز پس‌ از آنکه از انگشت بيمار عبور کرد، توسط آشکارساز نوري ‏‏ ‎(Photo detector)‎ اندازه‌گیری می‌شود.
پالس اکسي متر درصدي از هموگلوبين را که آميخته با اکسيژن شده باشد، اندازه‌گیری می‌کند. ‏SpO2‎‏ برابر است با اکسي هموگلوبين × 100% ماکزيمم مقدار هموگلوبين در فاصله زماني 4 تا 8 ساعت و ضربان قلبي با توجه به نرخ پالس، محاسبه و نمايش داده می‌شود.‏

تجهیزات پزشکی عقلی در استان یزد جز موفق ترین شرکت های پخش تجهیزات پزشکی در کشور می باشد .

یکی از پشتیبان های سایت پرفروش دیجی پزشکی تجهیزات پزشکی عقلی می باشد .

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *